A sütőtökszezon végre megérkezett! A termesztők számára ez az év nem volt mentes a kihívásoktól, de ennek ellenére az üzletekben egyre népszerűbbé válik a narancssárga csoda.


Az idei év aszályosnak bizonyult, és hiába érkezett el az ősz, a csapadék mennyisége még mindig elmarad az elvárttól. A sütőtök viszont egy különleges zöldség, amely minimális vízigénye miatt könnyen termeszthető, ráadásul a költségei is alacsonyak. Ennek köszönhetően a vevőkör kialakítása is zökkenőmentesebbé válik.

- Nehéz nyarunk volt, de jóminőségű árut sikerült termesztenünk, még ha kevesebb mennyiségben is - mondta el Náfrádi Szilvia, a csabai piacon az egyik kistermelő, aki némileg emelt a tavalyi árakhoz képest, de a keresletben ez nem jelentet visszaesést.

A november eleji vásári forgatagban a sütőtök nem éppen a középpontba került, mégis nyilvánvaló, hogy elérkezett a szezonja, hiszen számos árus kínálta áruját. Egy másik piacos megjegyezte, hogy ha nem öntözték volna a növényeket, különösen éjszaka, amikor elkerülhető a hősokk, akkor az idei termés nem jöhetett volna létre. Bár az öntözés költségei valamelyest megemelkedtek, a növénytermesztők szerint ez mégsem jelentett számottevő terhet.

- Aki igazán szereti, az mindig rátalál, hiszen rendkívül ízletes és tele van vitaminokkal - meséli egy kedves idősebb hölgy, Matuska Lajosné, más néven Judit néni. Tavalyhoz képest az árakat nem emelte, hiszen a törzsvásárlói köréhez tartozók úgyis mindig ellátogatnak hozzá - osztotta meg tapasztalatait a Mezőmegyerről érkező árus.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös körképe szerint idén meghaladja az 1800 hektárt a termőterület nagysága, a területalapú támogatások alapján, 1885 hektáron termelnek sütőtököt Magyarországon 2025-ben. Ez jelentősnek mondható bővülés az elmúlt évi 1600 hektárhoz képest. Egyre több gazdálkodó lát lehetőséget a sütőtöktermelésben, hiszen ez az egyik legkockázatmentesebb termék: aszálytűrő, alacsony bekerülési költségű növény, egészséges, ősszel és télen frissen fogyasztható zöldség, sokszínű gasztronómiai felhasználási lehetőségekkel - olvasható a NAK sajtóközleményében.

Related posts