Figyelem: A szülők talán még nincsenek tudatában annak, hogy milyen rejtett veszélyek várják a kicsiket a strandon - Életmód.


Nyári szünet 2025: az év, amikor végre számos vizsgálat után a brit Élelmiszerbiztonsági Szolgálat (FSA) felszólította a strandok és fürdőhelyek vendéglátóegységeit, hogy a hatóságokkal együttműködve dolgozzanak azon, hogy minél kevesebb kisgyerek jusson jégkásához. A szervezet figyelmeztetése szerint a 7 év alatti gyerekek számára nem ajánlottak a cukorhelyettesítővel és sziruppal készült jeges italok, mert számos egészségügyi problémát okozhat az italok egyik fő összetevője a glicerin. Bár a glicerin számos termékben és élelmiszerben megtalálható vegyület, a jégkásákon keresztül jelenleg szabályozatlanul magas mennyiségben juthat a kisgyerekek szervezetébe. Ezt a veszélyt pedig nem lehet félvállról venni.

Június 18-án az FSA igazgatótanácsa és teljes testülete egy fontos ajánlást fogadott el, amely szerint a glicerint tartalmazó jeges italok hétéves kor alatti gyermekek számára nem ajánlottak. A döntés mögött a következő indok áll: a kiskorúak számára kínált ételek és italok közül ezekben a termékekben található a legmagasabb glicerin koncentráció.

Susan Jebb professzor, az FSA elnöke, részletesen kifejtette, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a jégkásák.

- Bevezetőként szeretném megosztani önökkel a gondolataimat - kezdte el beszámolóját a professzor. Susan azt is hangsúlyozta, hogy a cukorszirupos, élénk színű és ízletes jeges italok legfőbb problémája a túlzott cukorfogyasztás és az egészségügyi kockázatok, amelyek a túlzott élvezetükből adódhatnak.

- zárta le gondolatait a doktornő, aki úgy véli, hogy a vendéglátóhelyek számára célszerű lenne előírni a jégkásák maximális glicerin tartalmát. Ha szeretnétek többet megtudni arról, milyen egészségügyi problémákat okozhat a túlzott glicerinbevitel, érdemes elmerülni a témát körüljáró korábbi cikkünkben.

Related posts