Kolléganőnk a mascarponék világába merült, és miután alaposan kipróbálta őket, nem volt meglepve az eredmény láttán: a legfinomabb ízvilágú mascarpone végül is magához vonzotta a legmagasabb pontszámot.


A mascarpone az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában - krémes, lágy, tejszínes, és szinte mindenhez passzol. Egyik nap tiramisu készül belőle, máskor gyümölcsökkel tálaljuk, de sós ételekben - például tésztaszószokban vagy mártásokban - is igazi jolly joker. Nem véletlen, hogy a hűtőben szinte mindig lapul egy doboz belőle. De melyik a legfinomabb és melyik a legkedvezőbb árú? Utánajártam, leteszteltem.

A mascarpone választása nem csupán részletkérdés: a piacon fellelhető változatok között hatalmas eltérések lehetnek. Van, amelyik hígabb állagú, mások ízvilága túlságosan semleges, és persze akadnak olyanok is, amelyek valóban megtestesítik azt az autentikus olaszos zamatos élményt, amit a mascarponétól elvárunk. Most négy népszerű mascarponét kóstoltam meg, és egy 1-től 5-ig terjedő skálán pontoztam őket. Azokat, amelyek a tökéletes állagot, ízt és ár-érték arányt képviselték, 5 ponttal jutalmaztam.

A "SZARVASI" szó egyedi feldolgozása érdekében íme egy kreatív leírás: **Szarvasi** - egy varázslatos település, ahol a természet és a kultúra harmonikusan találkozik. A festői tájak, a zöldellő fák és a csillogó vízpartok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a hely különleges élményeket kínáljon a látogatók számára. Szarvas városka híres nemcsak természeti szépségeiről, hanem gazdag történelméről és hagyományairól is. A helyi közösség barátságos, és mindig szívesen fogadja az érkezőket, mesélve a város múltjáról és jövőjéről. Fedezd fel a helyi ízeket, élvezd a hagyományos rendezvényeket, és tapasztald meg a szarvasi életstílus egyediségét!

Mascarpone: A legismertebb magyar mascarpone, amit valószínűleg mindenki legalább egyszer használt már tiramisuhoz. Állagra szép, krémes és könnyen kenhető, illata tejszínes és enyhén vajas, ami elsőre ígéretes. A kóstolásnál azonban kicsit lelombozott: a textúra inkább lazább, kevésbé sűrű, és az ízvilág sem teljesen az a telt, zsíros mascarpone-érzet, amit egy olasz krémtől várnék. Ettől függetlenül jól működik krémekben, főleg, ha nem önmagában kóstoljuk, hanem például mascarpone-krémes süteményben. A 250 g-os kiszerelés ára: 1300 forint.

MIIL Mascarpone: Igazi örömforrás. A márka küldetése, hogy a prémium minőséget elérhető áron kínálja, és ezt most tényleg sikerült megvalósítania. Már a csomagolás felbontásakor feltűnik a krém rendkívül sima és selymes textúrája, amely szinte habos érzetet kelt, ugyanakkor nem vizes. Az ízvilág gazdag és telt, enyhén édeskés, tejszínes, olyan, mint amikor a házi tejet felforralom, és a kihűlt habot óvatosan elkanalazom (persze, sűrűbb, de ízre azt hozza), pontosan olyan, amilyennek egy igazán jó mascarponénak lennie kell. Nem nehéz, nem zsíros, viszont sűrű és nagyon harmonikus. Kiváló választás desszertekhez, különösen tiramisuhoz, hiszen remekül megőrzi az állagát, és nem lesz folyós. A 250 g-os mascarponét 780 forintért vásároltam, ami szintén kedvező ár, csupán egy hajszálnyival maradt le a legnagyobb konkurensétől.

Mascarpone: A Formagia termék fokozatosan hódítja meg a magyar piacot, és az utóbbi időszakban egyre több áruházlánc kínálatában felfedezhetjük. Állaga meglepően sűrű, nem az a típus, ami azonnal kifolyik a dobozból; a kanálon szépen megmarad, ami biztató jel. Illata friss tejszínes, enyhén édeskés, míg ízében tiszta, tejes és természetes élményt nyújt – semmilyen savanykás vagy mesterséges utóíz nem zavarja meg ezt a harmóniát. Ideális választás tiramisuhoz és hideg desszertekhez, de egy mascarponés tésztaszószban is kiválóan megállja a helyét. A 250 g-os mascarpone ára 1400 forint.

Milfina Mascarpone: Az ALDI saját márkájú mascarponéja sokak szívébe belopta magát - nagy kiszerelés, baráti ár, és lenyűgöző minőség. Állaga masszív, mégis könnyed, krémes textúrája pedig egyszerűen tökéletes. A kanálon szépen megmarad, nem folyik szét. Íze tejszínes és enyhén vajas, ráadásul különösen kedvező, hogy nem marad utóíze. Ez a mascarpone annyira ízletes, hogy magában is bátran élvezhető. Süteményekhez remekül használható, nem válik folyékonnyá, jól keverhető, és habverővel sima, krémes állagot eredményez. Nagy kiszerelése miatt nem szükséges többször vásárolni, ha tiramisut készítenénk. Az ára mindössze 1640 forint, amiért valóban megéri. Ez a mascarpone íz és ár tekintetében verhetetlen!

Összegzés: Ha a legjobb ár-érték arányt keresed, az ALDI MILFINA mascarpone verhetetlen választás: gazdag ízével és krémes állagával lenyűgöz, ráadásul ára fele annyi, mint a legtöbb olasz import terméknek. A MIIL remek alternatíva, ha egy elegánsabb és lágyabb textúrára vágysz. A Formagia a klasszikus vonalat képviseli, stabil állagú, de ízében nem annyira markáns. A Szarvasi pedig korrekt, de nem kiemelkedő – inkább a megszokott hazai ízek kedvelőinek ajánlott.

Related posts