A hatóságok komoly lépéseket tettek a Westend étkezdéinek ellenőrzése során, ahol aggasztó higiéniai problémákra bukkantak.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) célzott élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végzett három fővárosi bevásárlóközpont - az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center - ételudvarában. Az akció alatt összesen 12 vendéglátóegységet vizsgált meg a hatóság, és súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tárt fel.
A bevásárlóközpontok ételudvarain általában sokféle vendéglátóhely található, mint például gyorséttermek, büfék és egyéb étkezési lehetőségek, amelyek szorosan egymás mellett működnek. Ezek a helyszínek gyakran megosztják a közös háttérhelyiségeket, mint az öltözők, a személyzeti mosdók és a gazdasági folyosók. Ezen kívül a hulladékkezelés és a kártevő-mentesítés feladatait általában a bevásárlóközpont üzemeltetője végzi, biztosítva ezzel a zavartalan működést és a higiéniai normák betartását.
Az ellenőrzéseken a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, mely nehezítette a felületek tisztán tartását és elősegítette a kártevők megtelepedését. A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát.
Az NKFH hiányosságokat állapított meg a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint észrevételezte, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhozszállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva szintén élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentett.
A Pólus Center ételudvarán a hatóságok aggasztó körülményeket tártak fel. A központi tálcamosó hiánya miatt a vendégtálcák mosogatását a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben végezték, ami komoly higiéniai problémákat vetett fel.
Több vendéglátóegység esetében az úgynevezett HACCP, azaz élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek általános, sablonos dokumentációra épültek, melyek nem feleltek meg az adott konyhatechnológiai eljárásokra vonatkozó követelményeknek. A dolgozók sok esetben nem részesültek megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatásban, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.
A vizsgált élelmiszerek közül 14 tétel lejárt minőségmegőrzési-idejű, 16 tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, 21 tétel jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt, 1 tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból. A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok miatt mind a 12 ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult.
Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke kiemelte, hogy "az élelmiszerbiztonság nem csupán jogi kötelezettség, hanem közös felelősségünk, amely a fogyasztók egészségének megóvását szolgálja. A hatóság elkötelezett amellett, hogy a magyar családok számára biztonságos élelmiszerkörnyezetet, a vállalkozásoknak pedig átlátható és könnyen követhető szabályozási kereteket biztosítson."
Az NKFH a jövőben is fokozott figyelmet szentel a vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági ellenőrzésének, különösen a nagy forgalmú, közösségi terek higiéniai állapotára - olvasható a szerdán kiadott közleményükben.
Ahogy korábban említettük, márciusban a fogyasztóvédelmi hatóság több kínai büfét zárt be súlyos higiéniai problémák miatt. Az utóellenőrzések eredményei azonban azt mutatták, hogy több étterem sikeresen eleget tett a jogszabályi követelményeknek, így folytathatták működésüket.