Meglepő felfedezés született a saláták világában: úgy tűnik, nem mindenkinek kedveznek ezek a zöldségek!


A saláta sokak számára az egészséges táplálkozás szimbólumává vált, ám érdemes megjegyezni, hogy nem mindenki szervezete reagál kedvezően egy bőséges zöldsaláta adagra. Nézzük meg közelebbről, kik azok, akiknek érdemes óvatosan bánniuk a salátával!

A saláta szinte minden egészségesnek vált étrendben jelen van, és most azokra a salátákra gondolunk, amikben nyers zöldségek vannak jelen (nem a majonézes krumplisalátára). De vajon mi lehet az oka annak, hogy nagy mértékű fogyasztásuk nem mindenki számára előnyös?

Dr. Magda Carlos, orvosi és táplálkozási szakértő, úgy véli, hogy a nyers zöldségekből készült saláták bőséges fogyasztása nem feltétlenül mindenki számára előnyös.

Azok, akik hajlamosabbak a puffadásra, egy ilyen saláta elfogyasztása után különösen intenzív feszülést tapasztalhatnak a hasuk környékén.

Emögött sok esetben nem áll konkrét betegség, csupán a nap folyamán felhalmozódó gázok okozzák. A puffadás gyakran a fölösleges levegő lenyeléséből adódik: például ha gyorsan eszünk, beszélgetés közben eszünk, vagy rossz a fogazatunk/harapásunk. A nyers zöldségek, mint amilyenek a saláták alkotórészei, különösen problémásak lehetnek puffadás esetén. Persze speciális esetek is vannak, hiszen a hormonális működés is szerepet játszhat, például a premenstruális időszakban vagy perimenopauzában gyakrabban jelentkezik puffadás.

Azok számára, akik hajlamosak a puffadásra, teljes mértékben megszüntetni ugyan nem lehet a problémát, de a következő hasznos tanácsokkal jelentősen mérsékelhetik a kellemetlen tüneteket:

Related posts