A kutatók üzenete: fontos elkerülni és megadóztatni ezeket az élelmiszereket.


Egy nemzetközi kutatás alapján a nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása összefüggésbe hozható a korai halálozás fokozott kockázatával. Ez a megállapítás újabb indokot ad arra, hogy sürgősen szigorúbb szabályozásokat vezessünk be ezeknek az élelmiszereknek a piacán - számolt be róla a The Guardian.

A kutatás szerint minden 10%-os növekedés az ultrafeldolgozott élelmiszerek - mint a kenyér, sütemények és készételek - fogyasztásában 3%-kal növeli a 75 éves kor előtti elhalálozás kockázatát. Az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint az UPF-ek olyan mértékben károsítják az egészséget, hogy

Néhány országban a korai halálozások akár a halálozási statisztikák hét százalékáért is felelősek lehetnek.

Egy nyolc országot érintő kutatás eredményei rávilágítottak, hogy az Egyesült Államokban évente 124 107, míg Angliában 17 781 korai halálozás köthető az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásához. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, a brazil Oswaldo Cruz Alapítvány tudományos munkatársa és a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy nem csupán a magas zsírszázalék, só- és cukortartalom jelenti a veszélyt, hanem az édesítőszerek és ízesítők is negatívan hatnak az egészségünkre.

A kutatók felfedezték, hogy létezik egy "lineáris dózis-válasz összefüggés" az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a különböző okokból bekövetkező halálozás között. Például Kolumbiában, Brazíliában és Chilében a korai halálozások 4-6%-a köthető az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez, míg Kanadában ez az arány 10,9%-ra, az Egyesült Államokban pedig 13,7%-ra emelkedik.

Angliában pedig 13,8% - ez utóbbi a legmagasabb a vizsgált nyolc ország közül.

A halálozási arányok a legmagasabbak azokban az országokban, ahol az emberek étrendjének jelentős része ultrafeldolgozott élelmiszerekből tevődik össze. Például Angliában ez az arány eléri az 53,4%-ot, míg az Egyesült Államokban még ennél is magasabb, 54,5%-os értéket mutat.

A kutatás alkotói világszerte sürgetik a hatékony lépések azonnali bevezetését,

A megállapítások tovább erősítik azokat a növekvő bizonyítékokat, amelyek az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a rák és a szívbetegségek, valamint a 75 éves kor előtti elhalálozás megnövekedett kockázata közötti összefüggéseket mutatnak. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kutatók csupán kapcsolatokat azonosítottak, és nem állították, hogy az egyik tényező közvetlenül okozza a másikat.

Emlékeztetnek: egy, a British Medical Journalben tavaly közzétett amerikai kutatás például azt találta, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb UPF-et fogyasztják, összességében 4%-kal magasabb a halálozás kockázata, és 9%-kal nagyobb a kockázata annak, hogy nem rákban vagy szívbetegségben halnak meg. A kutatás a feldolgozott húst, a cukrot és az ultrafeldolgozott reggeli ételeket, például a gabonapelyheket jelölte meg a legegészségtelenebb UPF-termékekként.

Related posts