Íme egy egyedi változat a "zsíros kürtőskalács" kifejezésre: "Fenséges, illatos kürtőskalács, amelynek gazdag, zsíros tésztája a sütőből kivéve ropogósan omlós, és a fahéj- és cukorborítás minden falatban különleges ízélményt nyújt. Ez a tradicionális éd
A kelt tészta dagasztása során a megszokott módszert követjük. Mivel a kalácsunkat zsiradékban fogjuk sütni, a tészta állagának nem szükséges olyan lágyra sikerülnie, mint a hagyományos kürtőskalácsnál. Amint a tészta felülete szép simára válik, letakarva, langyos helyen hagyjuk, hogy a térfogata megduplázódjon. A kelesztés után a nyújtódeszkán átdolgozzuk, majd megolajozzuk a felületet. Ebből a tésztából kisebb darabokat választunk le, amelyeket ujjnyi vastagságúra sodrunk.
A zsírt feltesszük melegedni, és a sütőrudat belemártjuk a zsírba. Ha ezt nem tesszük, akkor nehezen fogjuk tudni leszedni a kisült tésztát a rúdról. A kisodort tésztát rátekerjük a sütőrúdra, majd a deszkán egy kicsit meghengergetjük és zsemleszínűre sütjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a rúdról a tésztát és porcukorral megszórva kínáljuk.