Nyersen fogyasztható-e a birs? Íme a válasz!

A piacok forgatagában már ott sorakozik a jellegzetes illatával hódító, aranysárga gyümölcs, amelynek fogyasztási módja nem csupán ízélmény, hanem igazi művészet is.
A birsalma általában lekvár, birsalmasajt vagy kompót formájában kerül az asztalra, de vajon miért nem fogyasztjuk nyersen, mint az almát vagy a körtét? Pedig a birsalma a közelben álló rokonaihoz hasonlóan ízletes lehetne. Az okok között szerepel, hogy a birsalma nyersen viszonylag kemény és savanykás ízű, ami miatt sokan inkább a feldolgozott változatát részesítik előnyben. Az ízek és textúrák felfedezése azonban új élményekhez vezethet, ha merünk kísérletezni e különleges gyümölccsel!
A birs húsa kemény, rostos, sőt gyakran fanyar. Ennek oka a magas csersavtartalom, amely természetes növényi védőanyag. Ez a tannin a szánkban "összehúzó" érzést kelt, amely már az első harapáskor érezhető - magyarázza az Agrofórum cikke. A magyar kertekben gyakori birsfajták kifejezetten fanyar ízűek, míg a mediterrán országokban termesztett típusok édesek is lehetnek. Így nem minden birs egyforma, azaz van olyan fajta, amelyet akár nyersen is lehet fogyasztani.
Amikor a gyümölcs héja aranysárgává válik, akkor már csökken a csersavtartalom. Ilyenkor a hús kevésbé fanyar, így már nyersen is megkóstolható.
A birs egy különleges gyümölcs, amely vitaminokban, pektinben és rostokban rendkívül gazdag, ami kedvező hatással van az emésztésre, támogathatja a bélműködést, és hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Rendszeres fogyasztása – akár nyersen, akár feldolgozva – erősíti az immunrendszert, de fontos, hogy ne essünk túlzásba. Nyersen a birs emésztése nehezen megy végbe, és a túlzott mennyiség puffadást okozhat, ezért érdemes mértéket tartani. Emellett a magház és a magok fogyasztása nem ajánlott, mivel ciánglikozidokat tartalmaznak, amelyek nagyobb mennyiségben mérgező hatásúak lehetnek.