A székrekedés kezelésére a szakértők ezt a gyümölcsöt javasolják – hatékonyabb, mint az aszalt szilva!


Ez az ital, még csekély mennyiségben is, fokozhatja a demencia kialakulásának esélyét – és sajnos, a magyar lakosság jelentős része rendszeresen fogyasztja.

A székrekedés gyakori problémát jelent, amit leginkább a rostszegény étrend, a stressz, a nem elegendő folyadékbevitel és a mozgásszegény életmód okoz. Sok ember számára a szilva, a szilvalekvár vagy az aszalt szilva hagyományos megoldásként szolgál a lelassult emésztés enyhítésére. Azonban szakértők javasolják, hogy érdemes felfedezni egy másik gyümölcsöt is ennek a kellemetlen állapotnak a kezelésére.

Az olyan táplálékok, mint az aszalt szilva, rozskenyér, lenmag, narancs, joghurt, bab és zabpehely jelentős mértékben hozzájárulhatnak a krónikus székrekedés kezeléséhez. Különösen a joghurtban található probiotikumok játszanak kulcsszerepet az emésztés javításában, míg a zöldségek és gyümölcsök gazdag rosttartalmuknak köszönhetően serkentik a bélműködést. Érdemes ezeket az ételeket beépíteni a mindennapi étrendbe a bélrendszer egészségének megőrzése érdekében.

A szakértők szerint a székrekedés megelőzésére és kezelésére napi 2-3 kivi fogyasztása javasolt, természetesen más étrendi módosításokkal együtt. Dr. William Chey, a Michigani Egyetem gasztroenterológiai és hepatológiai tanszékének vezetője hangsúlyozza, hogy a kivi egyik legnagyobb előnye az, hogy:

A kivik fogyasztása általában problémamentes, így az ajánlott napi 2-3 darabot szinte azonnal beépíthetjük étrendünkbe. Ezzel szemben az aszalt szilva esetében érdemes fokozatosan növelni a napi mennyiséget, akár hat-nyolc darabra is, hogy elkerüljük a kellemetlen mellékhatásokat.

A hirtelen megnövelt rostfogyasztás gyakran puffadást és kényelmetlenséget okozhat, de a kivi fogyasztása esetén nem szükséges aggódni emiatt.

Figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre is!

Fontos, hogy a napi étrended gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, hiszen ezek nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek, hanem a rostbevitel növelésében is segítenek. Azonban egy másik kulcsfontosságú tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni: a megfelelő folyadékfogyasztást. Ha nem gondoskodsz elegendő folyadékról, az emésztésed lelassulhat, és az elfogyasztott ételek nem tudnak megfelelően előrehaladni az emésztőrendszerben. Ha érdekel, mennyi folyadékot ajánl a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a jó egészség megőrzéséhez, érdemes elolvasnod korábbi cikkünket.

Related posts